Oxfam-logo

Wereldwinkel Aarschot

Vrijwilligers

Heb jij er ook al eens aan gedacht om vrijwilliger te worden zoals de mensen hieronder? Je kan ons op verschillende manieren bereiken: contact via onze website, laat een berichtje op facebook, stuur een mailtje of bel ons.
Je kan ook altijd binnenspringen in onze winkel of een afspraak maken om kennis te maken.

Hopelijk word jij binnenkort een nieuw lid van ons toffe team www.wereldwinkel-aarschot.be - aarschot@oww.be - 0478 97 09 99 - Facebook

Abdul
Abdul Wie ben je? Mijn naam is Abdelhamid Al Azzawi, een hele mond vol 😊. Voor de vrienden is het dus gewoon Abdul. Sinds 2015 woon ik in België en in augustus 2018 verhuisde ik naar Aarschot. Oorspronkelijk kom ik uit Irak, maar ik heb ook al in Jemen gewoond. Ondertussen ben ik al goed geïntegreerd in België en sinds dit jaar heb ik zelfs een vaste job.
Wat zijn jouw taken? In augustus 2018, toen ik pas in Aarschot woonde, leerde ik de wereldwinkel kennen. Toen ik een wandelingetje maakte door mijn nieuwe stad zag ik een leuk event met livemuziek en fair trade drankjes, het wereldterras met Sint Rochus. Het zag er zo gezellig uit dat ik direct zin kreeg om mee te helpen. De andere vrijwilligers ontvingen me met open armen en mijn eerste avond als vrijwilliger was een feit. Sinds die dag hoor ik ook tot de oxfam-familie. Ik help met evenementen en andere taken zoals brieven posten.
Waarom ben je vrijwilliger? Ik ben zelf erg goed opgevangen in België. Nu wil ik graag iets terug doen. Eerlijke handel en kansen voor iedereen in de wereld vind ik enorm belangrijk. Naast dit vrijwilligerswerk geef ik samen met Lot Nederlandse les in het asielcentrum voor jongeren van Steenokkerzeel. Dankzij deze twee jobs kan ik mensen helpen en bijdragen in mijn nieuwe land. Verder leer ik leuke mensen kennen en helpt vrijwilligerswerk me bij de integratie.
Leuke herinnering bij Oxfam wereldwinkel? Het weekend met de vrijwilligers in oktober was super. Ik heb een bosspel meegespeeld en geleerd wat quizzen is. Verder heb ik met Evi en een aantal andere vrijwilligers vegetarische spaghetti op zijn Belgisch gemaakt. Op zondag zijn we de abdij van Orval gaan bezoeken. Ik kijk al uit naar het volgende weekend in september.
Boodschap voor nieuwe vrijwilligers? Zet gewoon de stap. Je kan altijd bijdragen en dingen doen die je goed kan of leuk vindt. Je zal toffe mensen leren kennen en ondertussen je steentje bijdragen aan een goed doel.
Evi
Evi Wie ben je? Ik ben Evi en woon samen met mijn partner en 2 kindjes net buiten het centrum van Aarschot.
Wat zijn jouw taken? Ik hou de winkel 1 keer per maand open, verstuur om de 3 maanden een nieuwsbrief met onze activiteiten, schrijf af en toe wat op de FB-pagina en maak al eens een kastje in de winkel.
Waarom ben je vrijwilliger? Omdat ik zot ben van de chocolade en wijn, omdat het zo’n toffe vrijwilligersgroep is en natuurlijk omdat ik eerlijke handel belangrijk vind.
Leuke herinnering bij Oxfam wereldwinkel? De laatste nieuwjaarswandeling was toch wel een schot in de roos. De ambiance zat meteen goed, we hebben elkaar weer beter leren kennen, en de kindjes waren superblij.
Boodschap voor nieuwe vrijwilligers? Als vrijwilliger bij de wereldwinkel kan je vanalles doen. Laat gewoon weten wat je leuk vindt om te doen. Waarschijnlijk beschik je over een talent dat we heel goed kunnen gebruiken.
Lot
Lot Wie ben je? Mijn naam is Lot Lens, Ik ben 40 jaar en woon sinds januari 2019 in Aarschot op een boogscheut van de winkel. Ik werk echter al een jaar of 8 mee in de wereldwinkel, maar ik pendelde tot nu toe vanuit Gelrode. Tijdens de week werk ik op de personeelsdienst van de FOD Mobiliteit en Vervoer.
Wat zijn jouw taken? Ik heb altijd met heel veel plezier de winkel opengehouden. Meestal doe ik dat 1 of 2 keer per maand. Sinds vorig jaar ben ik een beetje actiever geworden bij Oxfam Aarschot. Ik ben nu voorzitter en ik help ook graag mee met evenementen zoals de wereldterrassen en onze jaarlijkse quiz.
Waarom ben je vrijwilliger? Mijn vrije tijd besteed ik graag nuttig. Ik sta heel erg achter de waarden van Oxfam. De taken zelf vind ik aangenaam en ze passen bij mij. Ook het contact met klanten tijdens winkelbeurten en de contacten met klanten en collega’s tijdens evenementen geven veel energie.
Leuke herinnering bij Oxfam wereldwinkel? Eigenlijk heb ik alleen maar leuke herinneringen bij Oxfam. Ik denk altijd met veel plezier terug aan inspirerende babbels met klanten en met collega’s. We lachen ook heel wat af en ondertussen heb ik al echte vrienden gemaakt dankzij de wereldwinkel.
Boodschap voor nieuwe vrijwilligers? Nieuwe vrijwilligers ontvangen we met open armen. We kunnen alle nieuwe ideeën en elke steun gebruiken. Je kan vanalles doen bij ons: helpen met events, communicatie, winkel opendoen, de etalage en de winkel aantrekkelijk maken, meewerken aan campagnes. Ieder doet wat en hoeveel hij of zij kan. Heb je een paar uurtjes per maand tijd, twijfel dan niet langer. Eén van onze vrijwilligsters verwoordde het heel goed: “vraag jezelf niet af waarom je vrijwilliger zou worden, maar vraag jezelf af waarom eigenlijk niet?”.
Malin
Malin Wie ben je? Ik ben Malin Miseur, 29 jaar en maatschappelijk werker bij een OCMW.
Wat zijn jouw taken? Ik probeer de maandelijkse vergaderingen bij te wonen en hiervoor de verslagen op een ludieke manier op te stellen. Ik ben winkelier, help bij evenementen zoals onze jaarlijkse quiz, en zet me tijdens de zomer vooral in voor de organisatie van onze 'Wereldterrassen': dit zijn twee avonden in augustus waarop we het terras van onze buren van het restaurant Cala Luna mogen lenen. Via live-muziek en zomerse cocktails proberen we Aarschot te laten kennis maken met onze producten.
Waarom ben je vrijwilliger? Aangezien mijn vader medeoprichter is van de wereldwinkel in Aarschot, ben ik er een beetje ingerold en blijven rollen. Ik vind het waardevol om op een lokale manier een steentje te kunnen bijdragen aan een mondiale beweging.
Leuke herinnering bij Oxfam wereldwinkel? Collegavrijwilliger Zjé verzon voor ons laatste ledenweekend in de Ardennen een bosspel 'De Witte Ridder': snelheid, inzicht én samenwerking waren zeer belangrijk waardoor het een heel leuke teambuilding was. Het allerleukste aan het spel? Zjé mogen bekogelen met bloemsuiker!
Boodschap voor nieuwe vrijwilligers? Ik moedig iedereen aan om deel uit te maken van ons leuk team van verschillende generaties, culturen en persoonlijkheden. Je zal warm onthaald worden in onze mini-familie!
Tine
Tine Wie ben je? Ik ben Tine. Ik ben 30 jaar. Mijn beroep is eveneens mijn grootste passie: als leerkracht probeer ik jongeren op te voeden tot geëngageerde wereldburgers. In 2012 begon ik als vrijwilliger te werken bij de Wereldwinkel van Holsbeek. In 2018 stapte ik over naar het team van Aarschot, waar ik me al snel thuis voelde.
Wat zijn jouw taken? Op woensdagnamiddag houd ik de Wereldwinkel open. Ik werk ook graag mee tijdens evenementen. Sfeer verzekerd! Op school organiseer ik één keer per trimester een Fair Trademiddag. De leerlingen kunnen die middag chocolade en fruitsap van Oxfam kopen in de refter. Voor of tijdens deze middag zorg ik ook steeds voor een speelse, sensibiliserende actie. Kwestie van het nuttige aan het aangename te koppelen!
Waarom ben je vrijwilliger? Ik besef heel erg dat wij, Belgen, het over het algemeen heel goed hebben. En dat dit niet vanzelfsprekend is. Ik vind het niet eerlijk dat het lot van eens mens al volledig bepaald lijkt te zijn door het land waar hij of zij geboren wordt. Vanuit onze ‘comfortabele’ positie kunnen wij gerust af en toe wat tijd en energie vrij maken om ons in te zetten voor mensen die het een pak minder goed hebben. Werken bij de Wereldwinkel is een laagdrempelige manier om je steentje bij te dragen aan een betere, eerlijkere wereld. Ik ben er écht van overtuigd, dat die vele kleine beetjes een groot verschil kunnen maken. En je leert er nog toffe mensen kennen ook!
Leuke herinnering bij Oxfam wereldwinkel? Toen ik nog in Holsbeek werkte, kwam er elke woensdagnamiddag een kromgebogen vrouwtje met haar rollator de Wereldwinkel binnen geschuifeld. Ze kwam van het rusthuis, 500m verderop. Ik wist op voorhand al wat ze zou zeggen: “Drie nieuwe fruitsapjes, alstublieft, en zo van die straffe chocolade.” Op een keer maakte ik de opmerking: “Mevrouw, ik vind het heel knap dat u elke week helemaal naar hier gewandeld komt om uw vaste verwennerijtjes te halen.” Waarop ze zei: “Och maske, dat is een kleine moeite in vergelijking met de kilometers die een boer in Afrika soms moet afleggen om water te gaan halen. En die krijgen daar geen rollator mee, zenne! Dus ik blijf snoepen voor het goede doel.” Ik legde haar aankopen in haar mandje en gaf haar voor op weg naar huis nog een extra proevertje mee.
Boodschap voor nieuwe vrijwilligers? Wil je je eigen talenten inzetten om de wereld een klein beetje beter te maken? Heb je zin om een toffe groep mensen te leren kennen met een open blik op de wereld? Wees dan welkom bij de Wereldwinkel van Aarschot!
Zjé
Zje Wie ben je? Ik ben Zjé, 64 jaar oud en getrouwd met Ria. Wij hebben 2 zonen waarvan de oudste ondertussen ook vrijwilliger is bij de Wereldwinkel. Wij wonen in Rillaar op 2 km leuk fietsen langs de Demer naar Wereldwinkel Aarschot.
Wat zijn jouw taken? Ik ben boekhouder bij onze winkel en beheer grotendeels de financiële trasacties. Verder heb ik ook mijn winkelbeurten, zodat het goeie contact met de winkel en de collega’s blijft.
Waarom ben je vrijwilliger? Mijn ganse leven bijna is Derde Wereld een stokpaardje! Eerst heb ik jaren lang de kar van Broederlijk Delen getrokken, maar Wereldwinkel spreekt me meer aan omdat je actiever en permanenter kunt zorgen dat mensen in het Zuiden betere kansen krijgen. Het voelt veel sterker aan dan alleen maar af en toe campagne voeren.
Leuke herinnering bij Oxfam wereldwinkel? Zeer recent nog het enthousiasme en de inzet bij de komende verhuis. Je voelt wat een toffe bende we tegenwoordig zijn en dan kan je veel verzetten. Als fijne momenten zijn er de randactiviteiten met de vrijwilligers: de weekends, de wandelingen, de uitstappen. Het zijn momenten om te koesteren.
Boodschap voor nieuwe vrijwilligers? Zeker doen, vrijwilliger zijn op zich is plezant, maar bij Wereldwinkel krijg je net iets meer (en dat is geen geld :-D). Dus altijd welkom aan jong en oud in ons dynamisch team.