Oxfam-logo

Wereldwinkel Aarschot

Geschiedenis

20 jaar Oxfam-Wereldwinkel Aarschot vzw

Op een warme zomeravond in augustus 1984 met een aantal geïnteresseerden samengekomen, gezellig in een tuin onder een indrukwekkende sterrenhemel, om de mogelijkheid van het opstarten van een wereldwinkel in Aarschot te overwegen. De eerlijke wereldhandelsprincipes vonden wij een goede oplossing voor de vele mistoestanden in onze wereld.

Het ACW-bestuur van Aarschot had ons al een huisje in de Tiensestraat voor een symbolische Belgische frank toegezegd.
De wereldwinkelproducten die Julia De Wil en Fons Peeters nog in stock hadden kregen we ook nog eens gratis geleverd.
En met een klein beginkapitaal van ongeveer 20.000 Bef nog wat producten gaan aankopen in de naburige wereldwinkels van Heist-op-den-Berg en Begijnendijk.

Dat was onze start met een winkelruimte. Geleidelijk aan groeide onze omzet en het aantal acties dat we organiseerden. Steeds hebben we een samenwerking met andere organisaties betracht, zoals Vredeseilanden, Broederlijk Delen, 11.11.11., Amnesty International, waarmee we onlangs nog het optreden van Bodixchel in het Cultureel Centrum Het Gasthuis organiseerden. We stonden mee aan de wieg van GROSA, onze gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking.

Na enkele jaren verkregen we de toelating van de stad Aarschot om elke donderdagvoormiddag een markstand op de Aarschotse markt te houden. Dat heeft ons toen geen windeieren gelegd. Alhoewel de enkele (geharde) vrijwilligers voor deze stand regen en wind moesten trotseren, want onze marktparaplu bood slechts een geringe beschutting.

Meer dan tien jaar later zaten we nog in hetzelfde redelijk bouwvallige pand, ondanks het zoeken naar andere uitwijkmogelijkheden, die meestal als te duur geklasseerd moesten worden.
Wie zoekt die vindt, net op het goede moment, de Gasthuisstraat 45 werd en is nog steeds onze nieuwe winkelruimte. Sindsdien kwam er een stevige groei, zowel in het aantal klanten en dus ook de omzet, als in het aantal vrijwillige medewerkers.

En wij waren niet de enigen die groeiden.
In gans Vlaanderen kwamen er steeds meer wereldwinkels bij. Het aanbod van producten werd indrukwekkender en professioneler. Na meer dan 20 jaar beginnen we zo stilaan een vaste en erkende waarde te worden in onze stad. Dus kijken we nu al uit naar de komende jaren, in de hoop dat "Fair Trade" een wereldgewoonte wordt.
Ik ben alvast verkocht voor een rechtvaardige wereldhandel!


Een vrijwillige medewerker